середу, 10 квітня 2019 р.

Основні поняття про каскадні таблиці стилів CSS


До того як появилось CSS всі документи HTML  були відформатовані за допомогою спеціальних тегів. Всередині такого документу були  визначені всі можливі команди і атрибути, включаючи шрифти, розмір, колір.
Якщо у нас сайт створений за допомогою HTML без CSS то кожну сторінку потрібно форматувати окремо.
Роль  CSS така що веб-дизайнери можуть створювати єдину таблицю стилів (stylesheet) для обслуговування всього веб-сайту. Всі сторінки HTML будуть виконувати єдиний набір інструкцій CSS, а код HTML при цьому не буде перевантажений тегами для форматування об'єктів, які відображаються в контенті.
Для того щоб таблиця стилів впливала на форматування документа, необхідно вказати браузеру про те що вона існує, а також де вона розташована. CSS може бути збережена в виді окремого файлу і зв’язана належним чином з документом HTML, або вбудована в HTML-документ.
Крім того допускається одночасно використання декількох способів включення таблиць стилів в HTML–документ.
Існує чотири способи включення таблиць  стилів в HTML–документ.
1.   Зв’язування – таблиця стилів міститься в окремому файлі. Зовнішній файл таблиць стилів – застосовується для форматування декількох веб-сторінок одного проекту за допомогою одної таблиці стилів. Для цього використовують тег <Link>. Для того щоб реалізувати цей спосіб необхідно помістити вказаний тег з посиланням на таблицю стилів в описовій частині <head> нашого документу. Таблиця стилів представляє собою  окремий файл.
Приклад: <link href= “style.css” rel= “stylesheet”  type= “text/css” >
2.   Впровадження (використання внутрішніх таблиць стилів) – використовується для того щоб задати правило форматування в самому документі, при чому ці правила застосовуються тільки для тієї сторінки, в якій вони прописані. Для цього використовують тег <STYLE>. Для реалізації цього способу потрібно прописати всі правила форматування, і заключити їх в теги <style type=”text/css”> і </style>, які вставляються в описовій частині веб=документу <head>.
Приклад:  <style type=”text/css”>
h1 {
      font–family:Tunga;
      font–size:10 Px;
      color: Blue
      text–align: center;
}

h2{
      font–family:Arial;
      font–size:20 Px;
      color: Red
}

body{
         font–family:Times New Roman;
         font–size:12 Px;
         color: Black
         font–style: italic;
}
</style>

В даному випадку необхідно вставляти таблицю стилів в кожен документ веб-проекту, що приводить до збільшення об’єму, та збільшення часу завантаження веб-сторінки. В даному способі таблиця стилів, не є єдиним файлом форматування всих сторінок веб-сайту, а застосовується тільки до сторінки в якій описано ці стилі в розділі <head>.
3.  Імпортування – використовується для того щоб вбудувати в документ таблицю стилів, яка розташована на веб-сервері. Для того щоб реалізувати цей спосіб використовують спеціальне правило CSS, яке прописують в тезі <STYLE>  – @import.
Приклад:
<style type= “text/css” >
@import URL(“style.css”);
</style>
Цей запис вказує браузеру що таблицю стилів style.css (таблиця стилів при цьому являє собою окремий файл) в наявному каталозі сайту. В даному випадку крім імпортованої таблиці стилів в блоці можна прописати любі інші правила CSS які на вашу думку будуть доповнювати і коректувати правила.
4.  Вбудовування в теги документа (використання локальних стилів) – застосовується для форматування конкретних елементів документу, форматування всередині HTML–документа без використання файлу сss та стилів прописаних в описовій частині документу. Для того щоб реалізувати цей спосіб потрібно застосувати атрибут STYLE до певного тегу.
Приклад: <p style = “font–size: 14pt; color: yellou; font–weight: bold” >Текст</p>
Даний спосіб достатньо універсальний і простий в використанні, але його не рекомендують застосовувати, так як в такому разі необхідно прописувати правила форматування для кожного тегу що значно збільшує об’єм файлу.
Потрібно також зауважити що можна використовувати всі перелічені способи в одному веб–документі, а щоб не виник конфлікт стилів, існують правила пріоритетності. Всі таблиці стилів що використовуються в документі мають наступну ієрархію: найвищій пріоритет мають локальні стилі, потім стилі що прописані в описовій частині веб-документу, а потім зовнішні.
Існує також поняття користувацького стилю, коли за допомогою налаштувань браузера можна визначити для себе персональний стиль форматування веб-документів.
Якщо користувачу краще читати наприклад текст шрифтом Arial, розмір 12, напівжирний, без проблем: він може визначити для себе таблицю стилів з цим атрибутом, який буде використовуватись для всіх сторінок, які він відвідує.

Немає коментарів:

Дописати коментар